Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

’’Για πάντα νέοι;’’ «Οι θετικές επιδράσεις του διαλογισμού στην προστασία από τον εκφυλισμό»


Είναι γεγονός πια ότι ο διαλογισμός θα μπορούσε να επιβραδύνει την απώλεια της φαιάς ουσίας που σχετίζεται με την ηλικία , στον εγκέφαλο.
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός φαίνεται να συμβάλει στη διατήρηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, τον ιστό που περιέχει τους νευρώνες .  Βρέθηκε λοιπόν, έπειτα από πειραματικές μελέτες στο πανεπιστήμιο της California (LA)  ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται έχουν μικρότερη εγκεφαλική ατροφία, η οποία είναι γνωστό ότι οδηγεί σε νευροψυχολογικές παθήσεις (π.χ άνοια κλπ).
 
Οι περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη γήρανση (με κόκκινο χρώμα) είναι λιγότερες και λιγότερο διαδεδομένες σε άτομα που διαλογίζονται (κάτω σειρά), από ότι σε άτομα που δεν διαλογίζονται (επάνω σειρά).


Από 1970, το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί δραματικά, με τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο από 10 χρόνια. Αυτή είναι μία πολύ καλή εξέλιξη.
Ωστόσο τα «κακά νέα» είναι ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονται στα μέσα της τρίτης ηλικίας ο εγκέφαλος αρχίζει να μαραίνεται, με τον όγκο και το βάρος του να αρχίζουν να μειώνονται. Καθώς συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος μπορεί να αρχίσει να χάνει κάποιες από  τις λειτουργικές του ικανότητες.
Έτσι, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να ζουν περισσότερο, συχνά χάνουν την εγκεφαλική τους ικανότητα και έρχονται αντιμέτωποι με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Ευτυχώς, μια νέα μελέτη δείχνει πως ο διαλογισμός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων αυτών. Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς μας δίνει την δυνατότητα να διατηρήσουμε τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες με την πάροδο του χρόνου.
Με βάση προηγούμενες εργασίες και εφαρμογές, οι άνθρωποι που διαλογίζονται, παρουσιάζουν μικρότερη ατροφία σχετική με την ηλικία στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. 

Σε μία νέα μελέτη από το UCLA, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο διαλογισμός φαίνεται να συμβάλει στη διατήρηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, τον ιστό δηλαδή, που περιέχει νευρώνες.
Η διατήρηση και προστασία των νευρώνων, προστατεύει τον εγκέφαλο από τον εκφυλισμό. Είναι γνωστό, ότι μόλις φτάσουμε την ενηλικίωση, εκατομμύρια νευρώνες έχουν πεθάνει. Φανταστείτε λοιπόν, για τι μέγεθος αλλοίωσης υφίσταται στην μέση και τρίτη ηλικία του ανθρώπου. Ο μόνος τρόπος είναι να «γυμνάζουμε» τον εγκέφαλό μας ώστε να αναπτύσσει νέους νευρώνες αλλά και να διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερο τους υπάρχοντες.
Η «γυμναστική» αυτή σίγουρα δεν υπάρχει στα βιντεοπαιχνίδια, στην τηλεόραση και στην καθιστική ζωή. Σίγουρα δεν υπάρχει στους βιομηχανικούς ρυθμούς που θέλουν τον άνθρωπο, να λειτουργεί ρομποτικά σε ένα εργασιακό και όχι μόνο πλαίσιο.

Τέτοια επαγρύπνηση και προστασία μπορεί να προσφέρει και ο διαλογισμός. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται από τα τελευταία επιστημονικά νέα όπου οι επιστήμονες εξέτασαν συγκεκριμένα τη συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας και της φαιάς ουσίας. Συνέκριναν 50 ανθρώπους που έκαναν διαλογισμό για χρόνια και 50 που δεν έκαναν. Οι άνθρωποι και στις δύο ομάδες έδειξαν απώλεια της φαιάς ουσίας, λόγω ηλικίας. Ωστόσο,  οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο όγκος της φαιάς ουσίας δεν μειώθηκε τόσο πολύ σε εκείνους που διαλογίζονταν συγκριτικά με αυτούς που δεν διαλογίζονταν. Το άρθρο εμφανίζεται στην τρέχουσα online έκδοση του περιοδικού «Frontiers in Psychology».
Όπως επισημαίνει Ο Dr Florian Kurth, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο UCLA Brain Mapping Center, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από το μέγεθος της διαφοράς.

«Περιμέναμε μάλλον μικρές και διακριτές δράσεις σε ορισμένες από τις περιοχές που είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με διαλογισμό», είπε. «Αντ 'αυτού, αυτό που παρατηρείται στην πραγματικότητα ήταν μια διαδεδομένη επίδραση του διαλογισμού που περιλάμβανε τις περιοχές σε όλον τον εγκέφαλο».

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν μπορεί υπάρξει μια άμεση αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο διαλογισμό και τη διατήρηση της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο. Πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να μπαίνουν στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών του τρόπου ζωής, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, καθώς και γενετικές διαφορές στον εγκέφαλο.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Τα επιστημονικά στοιχεία ότι ο διαλογισμός έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την λειτουργικότητα του εγκεφάλου με την πάροδο των χρόνων αποτελούν «επανάσταση», καθώς σκιαγραφούν μία εστίαση στο τί μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τον εκφυλισμό και να εξασφαλίζουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
Επιλέξτε λοιπόν να προστατέψετε τους εγκεφάλους σας, υιοθετώντας τον ανάλογο και βοηθητικό για εσάς τρόπο ζωής.



5 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
    Σίγουρα σύντομα θα αρχίσω διαλογισμό.
    Με φοβίζει η ιδέα να πάθω άνοια.
    Είναι τρομακτικό να μην μπορείς να αναγνωρίσεις τα παιδιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που οι πληροφορίες αυτές αναγνωρίζονται....όντως είναι ενδιαφέρον οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας και την συναισθηματική μας υγεία.
      Ο διαλογισμός αναμφισβήτητα προφέρει μία ψυχολογική ανάταση, οπότε είναι μία λύση. :)
      Όσον αφορά, τους φόβους μας, δεν είναι παρά εσφαλμένα στοιχεία που ερμηνεύουμε ως αληθινά. (FEAR = false evidence appearing real.)
      Όσο έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν πειράζει να αισθανόμαστε έτσι αλλά και ότι ο φόβος δεν είναι παρά μία απάτη, τότε φεύγει.... ;)

      Διαγραφή