Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

"Γιατί Online Υποστήριξη?"

Η εξ αποστάσεως ψυχολογική υποστήριξη  έχει πολλά ονόματα. Κάποια από αυτά είναι        
 e-therapy, online therapy, web therapy, distance therapy, e-counselling, and online psychotherapy.
Έτσι λοιπόν έχουμε την online ή e- ή web ή εξ αποστάσεως συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, την οποία χρησιμοποιώ και εγώ αξιοποιώντας την τεχνολογία της εποχής μας.

Πρόκειται για έναν νέο τρόπο παροχής υπηρεσιών στους συμβουλευόμενους, βασισμένο, αλλά και διαφοροποιημένο ως προς το μέσο, στον παραδοσιακό τρόπο ψυχολογικής υποστήριξης. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και αυτό το άρθρο μου θα ήθελα να το αφιερώσω αποκλειστικά σε αυτά. Παραθέτω λοιπόν όλες τις θετικές πτυχές τις διαδικτυακής συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 
Αρχικά, μπορείτε εσείς να επιλέξετε τη μέθοδο επικοινωνίας. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μια κάμερα ή ακόμα και ήχο στην συνομιλία, εφόσον δεν επιθυμείτε. Αντί αυτού μπορείτε να επιλέξετε να στείλετε ένα άμεσο μήνυμα ή e-mail, στο οποίο να παραθέσετε το ζήτημα που σας απασχολεί αλλά και το αίτημα σας. Για κάποιους, είναι πολύ σημαντικό το να μπορούν να επιλέξουν να μην χρησιμοποιήσουν την κάμερα, καθώς αισθάνονται πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαδικασία να φαίνεται λιγότερο τρομακτική. Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη από το Δρ Τιμ Κένταλ διαπίστωσε ότι μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι μια μεγάλη ανακούφιση να μην χρειάζεται να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ψυχολόγο.
Παρόλο που μπορεί να απαιτούνται ορισμένα προσωπικά στοιχεία για την αντιμετώπιση κάποιων καταστάσεων κρίσης, η online συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη παρέχει μια μεγαλύτερη αίσθηση της ανωνυμίας για τον συμβουλευόμενο. Αυτή η μεγαλύτερη αίσθηση της ανωνυμίας επιτρέπει στον πελάτη να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο. Η εμβάθυνση είναι πολύ σημαντική στη δουλειά μας, ούτως ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια να τονίσω πως ως e-client (online συμβουλευόμενος) δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όσο κάθεστε και περιμένετε σε μία αίθουσα αναμονής γεμάτοι αμηχανία, ενώ ταυτόχρονα αναρωτιέστε τι σκέφτεται ο γραμματέας εάν υπάρχει, ή ποιοι είναι οι πελάτες που θα βγουν, εάν θα τους δείτε, εάν θα σας δουν, εάν υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε κάποιον γνωστό σας, ή ακόμα πόσο βολική ή άβολη θα είναι η καρέκλα, πώς θα είναι το δωμάτιο κλπ.. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα στην άνεση του σπιτιού σας, ή όπου είστε άνετα και εσείς επιλέγετε και κατά συνέπεια το άγχος της διαδικασίας είναι πολύ λιγότερο..
Επιπλέον το e-counselling είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διευκολυνθεί η διαδικασία και να υπάρξει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Εάν φοβάστε την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, μπορείτε να ξεκινήσετε απλά, στέλνοντας ένα e-mail. Σταδιακά και εφόσον ξεπεράσετε την αίσθηση του φόβου μπορείτε να επιλέξετε εσείς το μέχρι που θα φτάσετε και ποιο τρόπο επικοινωνίας θα χρησιμοποιήσετε. Αυτό, αργότερα θα σας βοηθήσει στο να αποβάλλετε σταδιακά και τον φόβο αυτό.
Μέσα από την Online Υποστήριξη δεν απαιτείται από εσάς ούτε να μετακινηθείτε, ούτε να ταξιδέψετε προκειμένου να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι εξάλλου για τους οποίους μπορεί να μην είστε σε θέση να κάνετε τίποτα από τα δύο. Για παράδειγμα, τα επίπεδα ενέργειας, ο φόβος, η ντροπή, ο καιρός, η ταλαιπωρία, οι υποχρεώσεις, η αναπηρία, η έλλειψη μεταφορικού μέσου, ή η απουσία ψυχολόγου ή κατάλληλου ψυχολόγου στην περιοχή σας δύνανται να είναι κάποια από τα κωλύματα που η online υποστήριξη υπερνικά.
Η ηλεκτρονική διαδικασία λοιπόν ακόμα και στα πλαίσια της ψυχολογικής υποστήριξης είναι ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα. Δεν χρειάζεται να χάσετε χρόνο και ενέργεια, τα οποία χρειάζεστε και απαιτείται να διαθέσετε κάπου αλλού.
Το διαδίκτυο ακόμα επιτρέπει να διαλέξετε έναν ψυχολόγο που να σας ταιριάζει καλύτερα, και οι επιλογές που δίνει είναι αμέτρητες, χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός στην αναζήτηση αποκλειστικά στην περιοχή σας.
Επιπροσθέτως η Online θεραπεία είναι πιο προσιτή από την παραδοσιακή θεραπεία από οικονομικής άποψης, δεδομένου ότι αποκόπτει πολλά γενικά έξοδα για τον θεραπευτή. Αυτά τα γενικά έξοδα περιλαμβάνουν το κόστος της ενοικίασης χώρου παροχής συμβουλών και τα συνοδά έξοδα. Το κέρδος αυτό ωφελεί τον συμβουλευόμενο καθώς καλείται να διαθέσει οικονομικότερο ποσό.

Χρησιμοποιώντας ψηφιακές πλατφόρμες μπορεί επίσης να είναι τα "υλικά" πιο διαχειρίσιμα. Οι περισσότεροι έχουν βιωματική εμπειρία του πόσο χρήσιμη είναι η ηλεκτρονική  χρήση και μορφή των αρχείων.
Αναφορικά με τη θεραπεία ζευγαριών, το e-counselling εκμηδενίζει τις αποστάσεις και μπορεί να βάλει σε συνεδρίες ζευγάρια που ζουν χωριστά, ένα πολύ συχνό φαινόμενο της εποχής μας και του βιομηχανικού τρόπου ζωής και επαγγελματικής εξέλιξης.
Αυτό ισχύει επίσης και για τις οικογένειες που ζουν χωριστά. Μεγάλης απόστασης σχέσεις ή οι οικογένειες λοιπόν, που ζουν χωριστά μπορεί να δέχονται υποστήριξη μαζί, ακόμη και αν ζουν σε εντελώς διαφορετικές χώρες.
Εφόσον διαθέτετε internet, ο ψυχολόγος και θεραπευτής σας είναι εύκολα προσβάσιμος όπου κι αν βρίσκεστε είτε εσείς είτε εκείνος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, για όσους μετακομίζουν, ταξιδεύουν κλπ. Επιπλέον ακόμα και να χρειαστείτε υποστήριξη κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, ο online ψυχολόγος είναι διαθέσιμος.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως είναι πιο εύκολο από ποτέ να αλλάξετε θεραπευτή. Αυτό είναι σημαντικό, όπως σημαντικό είναι και το να βρείτε έναν.
Επίσης, είναι πολύ πιο απλό να κανονίσετε την ώρα που σας ταιριάζει καλύτερα σε αντίθεση με τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας των περιοριστικών διαθέσιμων ωραρίων εργασίας.
Μπορείτε να έχετε ακόμη και υποστήριξη από κάποιον σε μια διαφορετική ζώνη ώρας, εάν αυτό καθιστά τη διαδικασία πιο βολική.
Τέλος το διαδίκτυο και η ηλεκτρονική πλατφόρμα σας επιτρέπει να λάβετε αναλυτικές πληροφορίες για τον ψυχολόγο μέσα από την σελίδα του σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο, όπου το μόνο που γνωρίζουν οι συμβουλευόμενοι πριν τον συναντήσουν είναι το όνομά του.  Ωστόσο, ορισμένοι παραδοσιακοί και φυσικά όλοι οι Online ψυχολόγοι έχουν αναπτύξει πολύ καλά πληροφορημένες ιστοσελίδες (Blogs, sites, portal κ.α) δίνοντας στον πελάτη την ευκαιρία να μάθει πολύ περισσότερα για αυτόν, προτού ξεκινήσουν την διαδικασία και την δημιουργία αυτής της μοναδικής σχέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου