Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

"Οι βασικές αρχές στη θεραπεία ζευγαριών "(couples therapy)

Σύμφωνα με τον Gottman, ομότιμο καθηγητή Ψυχολογίας γνωστό για τη δουλειά του πάνω στην συζυγική σταθερότητα και στην ανάλυση των σχέσεων, επτά βασικές αρχές διέπουν την ομαλή επικοινωνία στη θεραπεία των ζευγαριών και τα οδηγούν σε ψυχοσυναισθηματική ανέλιξη και βελτίωση της διάδρασης των δύο συντρόφων. Διαβάστε προσεκτικά και εφαρμόστε στην καθημερινή επικοινωνία σας τα επτά βήματα για να εξασφαλίσετε την εσωτερική ισορροπία σας και κατεπέκταση μία ευτυχισμένη σχέση.


1) Γνωρίστε ο ένας τον άλλον. Μάθετε τα πάντα σχετικά με το τι συμπαθείτε, τι αντιπαθείτε, τις επιθυμίες, τις ελπίδες, τα όνειρα που έχετε και οι δύο κλπ.
2) Δώστε έμφαση στις θετικές ιδιότητες του συντρόφου σας, τα θετικά συναισθήματα που έχετε για τον εκείνον, και τις καλές στιγμές που έχετε μοιραστεί μαζί.
3) Αλληλεπιδράστε  συχνά. Πείτε ο ένας στον άλλο για την ημέρα σας, τις σκέψεις σας, τις εμπειρίες σας. Η ρομαντικότητα στη σχέση δεν επέρχεται από το φως των κεριών σε ένα δείπνο μόνο, αλλά και αλληλεπιδρώντας με το σύντροφό σας με πολλούς μικρούς τρόπους.
4) Αφήστε το σύντροφό σας  "να επιδρά" επάνω σας. Δλδ : Κάντε διαμοιρασμό της εξουσίας.
5) Λύστε επιλύσιμα προβλήματα. Συγκεκριμένα, λέμε "διαχείριση" των προβλημάτων και όχι "επίλυση" των προβλημάτων. Εξαλλου τα προβλήματα και οι συγκρούσεις στη σχέση είναι φυσιολογικές και έχουν και τις λειτουργικές και θετικές πτυχές τους. Επιπλέον επικοινωνήστε με σεβασμό, χρησιμοποιήστε  το «Εγώ» στις δηλώσεις σας και αποφύγετε να επικρίνετε τη συμπεριφορά  του συντρόφου σας, κάντε ένα διάλειμμα όταν είστε πολύ αναστατωμένος/η, και συμβιβαστείτε.
6) Ξεπεράστε το αδιέξοδο, κατανοήστε τα βαθύτερα αισθήματα του συντρόφου σας που εμποδίζουν την διαχείριση της διένεξης.
7) Δημιουργήστε κοινό νόημα, αξίες, στάσεις, ενδιαφέροντα, παραδόσεις.

Επικοινωνήστε επιτυχώς με τον σύντροφό σας! ! 

                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου