Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η πηγή του άγχους στον εγκέφαλο..

Μία καινούρια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Stanford υποστηρίζει ότι τα παιδιά που βιώνουν περισσότερο στρες έχουν μεγαλύτερα "κέντρα φόβου", που είναι η περιοχή της αμυγδαλής στον εγκέφαλο. Με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας αξιολογήθηκαν οι εγκέφαλοι αγχωδών παιδιών, οι οποίοι όπως φάνηκε διαθέτουν μεγαλύτερη αμυγδαλή και συνδεσιμότητα με τις περιοχές της προσοχής και την συναισθηματικής αντίληψης.
Συνεπώς το άγχος εξηγείται βιολογικά από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford, οι οποίοι αποσαφηνίζουν ότι εξαρτάται από τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Εάν η περιοχή του φόβου αλλά και της συνδεσιμότητας της με την γνωστική διεργασία της προσοχής και της συναισθηματικής συνείδησης είναι μεγάλες σε μέγεθος, τότε τα επίπεδα άγχους θα είναι υψηλά.
Με λίγα λόγια, το άγχος εκτός των άλλων είναι και θέμα κατασκευής.
Επιπλέον οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford τονίζουν ότι η κατανόηση του τρόπου επίδρασης του παιδικού άγχους στις περιοχές φόβου του εγκεφάλου θα επιφέρει τεράστια πρόοδο στην  νευροαναπτυξιακή εξήγηση του άγχους στους ανθρώπους.
Άρα σύμφωνα πάντα με τους ίδιους το κλειδί της θεραπείας στο άγχος των παιδιών είναι αυτό το "κέντρο φόβου".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου