Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Επιστημονική μελέτη για την επίδραση του άγχους των γονιών στα παιδιά

Τα παιδιά αγχώνονται και ανησυχούν ολοένα και περισσότερο. Μέρος αυτού του άγχους έχει να κάνει με την αυξημένη πίεση να διαπρέψουν στο σχολείο, στα αθλήματα και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μέρος όμως έχει να κάνει και με τους γονείς.
Όπως και τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, το άγχος μπορεί να είναι κληρονομικό. Κάποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο άγχος εξαιτίας των "αγχοτικών γονιών τους".
Σύμφωνα με την Golda Ginsburg, ψυχολόγου του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής του John Hopkins, που μελετά το άγχος στην παιδική ηλικία, τα παιδιά των οποίων οι γονείς δυσκολεύονται με το άγχος έχουν απο 2 - 7 περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τα ίδια μία αγχώδη διαταραχή.
Σημασία έχει λοιπόν για τα παιδιά, το πως οι γονείς τους βλέπουν τον κόσμο. Εάν τον βλέπουν ως ένα τρομακτικό μέρος, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο πολλών συμπεριφορών για τα παιδιά, συμεριλαμβανομένου και του άγχους. Έτσι αν ένας γονιός εκδηλώνει άγχος βλέποντας ένα ποντίκι και πηδά πάνω σε ένα τραπέζι, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά του έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τον ίδιο φόβο για τα ποντίκια. 
Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα που εμφανίζεται σε διάφορες προκλήσεις όπως η συμμετοχή σε μία δοκιμασία. Ωστόσο σε πιο σοβαρές μορφές μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Το άγχος το οποίο παρεμβαίνει και εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής μας μπορεί να είναι ένδειξη αγχώδους διαταραχής.
Πηγή : Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρεία (APA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου